Over Koldriek

Toneelvereniging Koldriek Heel

p.a. Wilhelminaplein 2a
6097AT Heel

koldriek@toneelvereniging-koldriek.nl
KvK 40177169
NL 11 RABO 0119623749

In 1987 is toneelvereniging Koldriek opgericht en is er direct contact gezocht met de Limburgse Federatie voor Amateurtoneel (LFA) om door middel van een zogenoemde spelcursus de vereiste acteerkwaliteit te verkrijgen.

De vereniging heeft als doel het beoefenen van toneel in de ruimste zin van het woord. Zij probeert dit doel onder andere te bereiken door het geven van repetities, door scholing van de spelers in speel- en spreekvaardigheden, grimeren en het verzorgen van toneeluitvoeringen.

De heer Wiel Derkx werd in 1988 als regisseur aangetrokken, vervolgens namen Peter Heerekop, Jan Vaes, Johan Korten, Bert Kop, Gerard van Beers, May Maas en Virginie Michiels de regie over. Vanaf september 2023 is de regie in handen van Coretta Dekkers.

Sinds 1987 worden er jaarlijks kluchten/komedies (avondvullende producties) op de planken gebracht in cultureel centrum Don Bosco in Heel.
Er wordt overwegend in het plaatselijk dialect gespeeld.

Bij het 25 jarig jubileum hebben we het stuk “De smaak van grind” opgevoerd, een openluchtspektakel op een unieke locatie in de omgeving van Heel. Met een groot baggerschip als decor werd het verhaal over het ontstaan van de ontgrondingen en de maatschappelijke gevolgen daarvan verteld. Het is een van de meest memorabele voorstellingen geweest die Koldriek heeft opgevoerd.
Bij ons 30 jarig bestaan hebben we opnieuw een openluchtvoorstelling gespeeld, het stuk “ de Bokkeriejers”. Wederom op een unieke locatie werd er een stuk gespeeld over het verhaal van de Bokkenrijders, een groep dieven en rovers die in Limburg actief zijn geweest.